joi, 13 august 2009

PLUTON ÎN CAPRICORN

Mica planetă Pluton este ca o piatră întunecată, rece ca gheaţa, plutind undeva stinngheră, pe la fruntariile sistemului nostru planetar, furată noaptea de o pală de vânt, pe o plajă. Este mai mică decât propria noastră Lună şi se află atât de departe, încât lumina soarelui, care ajunge la noi în răstimp de opt minute, nu va atinge suprafaţa lui Pluton decât cinci ore mai târziu. Totuşi, efectul puternic al lui Pluton, în calitatea sa de catalizator al schimbării în lume, este asemănător scindării atomului, producând în acelaşi timp o explozie nucleară masivă. Şi această influenţă ne va zgudui lumea, o dată ce Pluton va intra în semnul corporativ al Capricornului, la 25 ianuarie 2008.
Capricornul guvernează acele mecanisme ce fac să se mişte societatea - administraţia, bazele sale, tradiţiile şi instituţiile. Pluton are legătură cu obiceiurile şi convenţiile, doar pentru a le pune sub semnul îndoielii şi pentru a le schimba. Rezonanţa arhetipală a lui Pluton reprezintă o transformare cathartică şi evolutivă. Asocierile lui Pluton cu moartea şi renaşterea - din mitologie - definesc principiul că declinul şi decăderea reprezintă o parte esenţială a procesului necontenit al vieţii.

ROMA - la răscruce

Când Pluton a intrat în Capricorn, în primul secol d.I.Hr, în anul 42, Sf Pavel şi-a trăit propria "transformare plutoniană", pe drumul Damascului, aceea l-a aşezat apoi pe noua cale a unui zel misionar. Alături de Sf Petru şi Sf Iacob cel Drept, el a pus bazele a ceea ce va deveni religia cu cei mai mulţi adepţi din lume. Între timp romanii, aflaţi în apogeul Imperiului lor, începeau să construiască Londinium, iar zeii lor păgâni urmau să cadă, în scurt timp. De-a lungul următorului mileniu faţa Europei urma să fie schimbată, sub noul stindard al crucii. Rata de influenţă a creştinătăţii avea să sporească apoi, cu fiecare din perioadele când Pluton va accesa Capricornul.
Creştinismul reprezenta astfel un vehicol perfect pentru Pluton, de vreme ce era vorba despre o religie la ale cărei baze se aflau moartea şi resurecţia/renaşterea. Isus a propovăduit despre resurecţie ca despre o doctrină a "renaşterii". Credinciosul trebuia să fie gata de a muri pentru propriul său sine, pentru a accesa împărăţia cerurilor. Martiriul sfinţilor timpurii nu reprezenta decât o întruchipare fizică a aceluiaşi principiu.
Suprimarea de către ierarhia romană a primelor mlădiţe ale schimbării au investit acest proces cu o mare putere. În timpul revenirii din anul 287 d.I.Hr. a lui Pluton în Capricorn, împăratul Diocleţian, care a domnit peste un imperiu divizat, a instituit execuţii în masă ale creştinilor, pentru a opri ascensiunea acestei religii. Uciderile în masă au rămas însă celebre prin inutilitatea lor - şi tot în timpul aceleiaşi perioade, Constantin cel Mare a fost uns împărat. Botezul lui Constantin, potrivit noii credinţe, va ridica creştinismul la rangul de religie de stat, ceea ce va ajuta la reunificarea imperiului.

De la Spirit la Formă

În timpul următoarei treceri a lui Pluton în Capricorn s-a trecut la faza materială - construirea templului. Aceasta a venit sub forma unei reconstrucţii grandioase a celei mai celebre biserici aflată dincolo de zidurile cetăţii Vaticanului - minunata Aghia Sofia din Bizanţ. Consfinţind noua construcţie (care a fost construită pe coloanele fostului Templu al lui Artemis) împăratul Iustinian a declarat, "Rege Solomon, te-am depăşit". O dată cu cel de al patrulea şi ultimul ciclu de trecere a lui Pluton prin semnul Capricornului, în timpul primului mileniu, piosul Rege franc Charlemagne i-a convertit pe saxoni la catolicism, punând bazele vastului său Imperiu European. Religia şi statul erau acum una în majoritatea tărâmurilor Europei şi Eurasiei medievale.
Apoi în timpul trecerii lui Pluton prin Capricorn din 1269 - 1287 Toma d'Aquino a scris cea mai completă lucrare, chintesenţă a credinţei catolice - Summa Theoelogica. În lucrare el a adus argumente legate de cele cinci dovezi ale existenţei lui Dumnezeu. Totuşi, în aceeaşi perioadă, Roger Bacon, părintele ştiinţei experimentale, a fost întemniţat pentru a-şi fi îngăduit să pună la îndoială problema moralităţii bisericii şi a felului în care era aceasta administrată. Au fost astfel sădite noile seminţe.
Biserica universală crescuse, de la primii "credincioşi adevăraţi", la forma sa instituţionalizată, secondată de fenomenele de corupţie manifestată la nivelul ierarhiei sale. Astfel ea a devenit ţinta principalei Charte adusă de Pluton, cea a Reformei, la mijlocul următorului mileniu. La 31 octombrie 1517 - când Pluton revenise în Capricorn - Martin Luther şi-a bătut în cuie cele 95 de Teze ale sale, pe porţile Catedralei-Cetate din Wittenberg. Acestea au dus din nou la o creştinătate divizată, care se ridica aidoma păsării Phoenix din cenuşa trecutului.

Viziunile Noii Lumi

Pluton în Capricorn, adesea atât de nemilos, aduce întotdeauna omenirea pe calea unei descoperiri - ducând de-a pururi la schimbarea melanjului cultural. Acest tranzit a fost martorul polenizării încrucişate de către vikingi a Angliei şi a îndelungatelor cuceriri făcute pe mare. Tot el a marcat anii în care a fost pavat, de către Marco Polo, celebrul Drum al Mătăsii, care a făcut legătura dintre Occident şi Orient. Tot el a semnalat ocolul realizat de Ferdinand Magellan în jurul globului. De fiecare dată, viziunea asupra lumii s-a amplificat şi mai mult, făcând ca simultan aceasta să apară - ironic vorbind – ca fiind din ce în ce mai mică.
La nivel intelectual, acest tranzit ne-a adus cărţi care ne-au schimbat lumea, de la Epistolele Noului Testament, până la "Utopia" lui Thomas Morus, "Contractul social" al lui J.J. Rousseau, "Faust" al lui G.W. Goethe. Busola a fost şi ea descoperită tot în timpul unui astfel de tranzit al lui Pluton prin Capricorn şi este neîndoielnic că ne va folosi de îndrumare şi de aici înainte.
De o manieră nemiloasă, Pluton reprezintă fiinţa aflată în prada mâinilor lipsite de remuşcare ale sorţii, din care nu poate scăpa, iar urmele lăsate îi vor reaminti întotdeauna că orice rezistenţă este zadarnică. Acest lucru a fost probat de Cortez şi conchistadorii spanioli şi de genocidul cultural al civilizaţiei aztece sau de capitularea incaşilor. Tot ea a semnalat revendicarea de către căpitanul James Cook a "marii insule din Sud" printre coloniile britanice. Iar astăzi, mai mult ca niciodată, culturile indigene au devenit victimele indisponibile şi ieşite din modă ale "globalizării" economice şi tehnologice. Abordând ceea ce par a fi lucruri inevitabile, o tranziţie fără dureri pare a fi răspunsul cel mai înţelept, chiar dacă improbabil, din punct de vedere istoric. Totuşi, cu siguranţă că ele se vor constitui în tot atâtea provocări la adresa lăcomiei corporatiste, care ameninţă să ne distrugă planeta.

Trecerea în revistă din Săgetător

Înainte de intrarea lui Pluton în Capricorn, el începe prin a face schimbări la nivelul idealurilor şi punctelor de vedere filosofice asupra lumii, în timpul fazei prin Săgetător. Acolo el va institui, la un moment dat, acele noi credinţe, de multe ori destul de timpuriu, care vor ajunge apoi la o stagnare, în Capricorn. Spre exemplu, misiunea lui Cristos (potrivit tuturor mărturiilor istorice) a început în timpul perioadei înflăcărate de Săgetător, dar ancorarea sa în societate s-a petrecut în timpul perioadei pământene a Capricornului. Va trebui să aruncăm o privire asupra ideilor şi filosofiilor care au apărut din 1995 începând, pentru a putea creiona un tablou cât mai exact al forţelor schimbării din următorii 16 ani.
Mărturie stă recrudescenţa fundamentalismelor religioase, pretutindeni în lume, şi în special în cadrul confesiunilor creştine şi islamice. Divizarea din sânul religiilor majore ale lumii a fost pusă în evidenţă de distrugerea de către talibani a celor doi Buddha Bamiyah, reprezentând şi o religie străveche, şi un simbol cultural, iar apoi oglindită prin anihilarea Turnurilor Gemene, un simbol financiar şi politic modern - exact când Pluton făcea opoziţie cu Gemenii. Acest extremism ideologic, ca trăsătură a lui Pluton în Săgetător, se va soluţiona politic, o dată cu tranzitul lui Pluton prin Capricorn.
A mai apărut şi o formulă difertă a martirajului voluntar, având chipul atentatorului sinucigaş. Terorismul ca armă politică reprezintă latură întunecată a lui Pluton, dar el poate chiar să devină contraproductiv propriului obiectiv! Nu este oare sângele adevărat al acestor martiri cel al victimelor lor inocente? Schimbarea, aidoma celei din Roma, începe întâi lăuntric, şi preferabil în absenţa unei confruntări. Demontând ameninţarea teroristă mergând până la cauza sa bază, vom afla provocarea politică, venită pe fondul trecerii lui Pluton prin Capricorn. Astfel suprimarea şi negarea vor putea avea consecinţe dramatice/tragice.

Ultima revoluţie

Apariţia cea mai recentă a lui Pluton prin Capricorn a anunţat Revoluţia Industrială şi sfârşitul epocii pastorale. Perfecţiunea motorului cu aburi al lui James Watt, din 1769, a dat putere maşinilor, care au alimentat apoi producţia ulterioară de masă din fabrici, mori şi ferme ale Angliei, şi din întreaga Europă, ca şi în SUA care se afla în plin avânt. Cărbunele şi combustibilii fosili au fost din nou extraşi pentru a da puteri noii tehnologii a turbinelor. Astăzi ne întrebăm în ce direcţie va merge urbanizarea în masă, consumerismul sălbatic şi schimbările climatice care au decurs din acestea. Militantul ecolog ar putea deveni noul salvator al planetei. Noile resurse de energie sunt deopotrivă o necesitate şi o certitudine previzibilă. Pe măsură ce vom lucra pentru conservarea Grădinii Edenului, ne vom căuta din ce în ce mai mult una nouă, în afara noastră.
Trecerea lui Pluton prin Capricorn a reprezentat, în mod repetat, expansiunea teritorială şi deschiderea către noi lumi. Astăzi ne aflăm în avangarda navigatului către frontierele îndepărtate ale sistemului solar, chiar până la Pluton însuşi şi dincolo de el. Călătoriile spaţiale private se află şa îndemână. Fruntariile Lunii şi ale lui Marte au venit să le înlocuiască pe cele ale Tenochtitlanului lui Cortez sau ale Munţilor Apalaşi a noilor colonizatori ai lumii. Şi deşi colonizarea spaţiului extraterestru este încă un vis, există deja planuri de iniţiere de exploatări miniere pe Lună, cunoscut fiind faptul că acolo există resurse eficiente de energie.
Revoluţia IT a luat amploare, pe fondul trecerii lui Pluton prin Săgetător, aducând comunicaţiile internaţionale la un alt nivel de tehnologii sofisticate prin satelit. Acum, prin intermediul noilor tehnologii, putem transmite informaţia în întreaga lume doar într-o nanosecundă şi putem cuprinde întregul conţinut al ultimei ediţii a Enciclopediei Britanice (publicată în timpul ultimei vizite a lui Pluton în Capricron), în gămălia virtuală a unui băţ de chibrit. Revoluţia industrială a devenit una a tehnoinformaţiei, iar Pluton va accelera şi mai mult această schimbare. Mediul în care trăim a ajuns să fie din ce în ce mai mult " controlat de computer". Pe de altă parte, internetul poate realiza conexiuni mentale între indivizi, izolându-i însă din punct de vedere emoţional.

Legăturile cu lumea britanică

Marea Britanie, acest bastion al conformismului - a simţit în mod repetat puterea tranzitului lui Pluton prin Capricorn. În vizitele sale succesive, acesta a adus:

1. Prima invazie romană şi întemeierea oraşului Londinium.
2. Partajarea puterii Imperiului Roman cu Carausius, comandant al flotei britanice, care s-a proclamat împăratul Britaniei.
3. Naşterea legendei în jurul regelui Arthur, ucis în bătălia de la Camlan.
4. Primele invazii ale vikingilor şi incursiunea de jaf şi cucerire la Lindisfarne.
5. Divizarea Imperiului din Nord al regelui Canute.
6. Crearea de către Henric al VIII-lea a Bisericii Anglicane.
7. Independenţa SUA, Revoluţia Industrială, colonizarea Australiei.

Astfel programarea desfăşurării Jocurilor Olimpice din 2012 la Londra (pe fondul cuadraturii dintre Pluton şi Uranus) apare astfel ca fiind încă mai importantă - atât pentru declaraţiişe politice, dar şi pentru întrecerile sportive. Secesiunea SUA, care s-a petrecut în timpul ultimului ciclu plutonian ar putea să se continue printr-o proclamare a unei Constituţii republicane pentru Australia, în ciclul de faţă. Cât despre SUA, actualmente singura superputere mondială, care s-a creat în timpul unui tranzit al lui Pluton prin Capricorn, poate vom trăi să vedem o emergenţă a Asiei, ca putere dominantă în politica lumii?
Ţări având planete vitale aşezate în punctul vernal, cum sunt Indonezia - cu marea sa Cruce pe semne cardinale, Pakistanul şi India - având Marte în primele grade de Rac, în opoziţie cu tranzitul plutonian, Taiwanul - vor simţi cât de curând energiile transformatoare ale lui Pluton.
Rămâne indubitabil faptul - bazat pe mărturiile din trecut - că omenirea se află la o răscruce de drumuri, care o va duce într-o direcţie crucial nouă. Ne vom fi coagulat ca o lume complet diferită, până în anul 2024. Acest articol nu s-a dorit a fi decât o scurtă schiţă. La nivel individual, noi putem participa la acest proces evolutiv, determinând însă cu exactitate ce rol vom putea juca, în cadrul unei colectivităţi lărgite. Iar dacă prin dedicaţia noastră faţă de acel rol ne vom putea schimba pe noi înşine, cu atât va fi mai bine. Fie că o vom face folosind calea Sf Pavel, a lui Magellan sau a lui James Watt - schimbarea lumii nu poate porni decât de la o viziune personală.

Traducerea: Alexandra Popa

Niciun comentariu: